Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag reserveert 120.000 euro voor een standbeeld van Aletta Jacobs, een icoon van emancipatie en vrouwenrechten. Dat staat in een brief aan de gemeenteraad.
De raad nam 7,5 jaar geleden een voorstel van de PvdA over om zo'n standbeeld te plaatsen. Dat had moeten gebeuren in 2019, honderd jaar na de invoering van het vrouwenkiesrecht. Maar het beeld kwam er nooit. De PvdA diende vorig jaar juli een motie in waarin het college werd gevraagd het plan nieuw leven te blazen. Een meerderheid van de raad steunde de motie. "Hoewel de uitvoering destijds om diverse redenen niet van de grond kwam, is het voornemen nu concreet gemaakt", reageert het college.
De gemeente start binnenkort een aanbestedingsprocedure en stelt een commissie samen die een kunstenaar moet selecteren. "Hoewel externe en soms onvoorziene factoren invloed kunnen hebben op de doorlooptijd, wordt verwacht dat de opdracht na definitieve gunning binnen een periode van 16 tot 38 maanden gerealiseerd kan worden."
Eerste vrouw
Aletta Henriëtta Jacobs (1854-1929) werd in 1870 als eerste meisje ooit toegelaten tot de hbs. Een jaar later mocht ze medicijnen studeren aan de Rijksuniversiteit in Groningen en 1878 werd ze de eerste vrouwelijke arts van Nederland. In die tijd hadden alleen mensen die genoeg geld verdienden en minstens 30 jaar oud waren stemrecht, en dat waren alleen mannen. Jacobs voldeed als eerste vrouw aan de eis, maar toch kreeg zij geen stemrecht. Dat lukte pas in 1919, toen alle vrouwen kiesrecht kregen.